Przestrzeń wokół ulic Grottgera i Skłodowskiej - Jerzy Kurczab - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja ulica, ulica Skłodowskiej nie zmieniła się zupełnie, natomiast zmieniły się okolice. Tam, gdzie obecnie jest ulica Obrońców Pokoju, od strony rozgłośni Polskiego Radia, były ogródki działkowe. Nie było sądu, radia, telewizji, tylko był cmentarz i ogródki działkowe. Jedna z mieszkanek ulicy Obrońców Pokoju zaprzyjaźniona z moją mamą prowadziła ogródek z warzywami. Mama często wysyłała mnie: „Idź do pani Jadzi i poproś o pietruszkę, o rzodkiewkę i cebulkę”. Szedłem do pani Jadzi. Pani Jadzia szła ze mną do tych ogródków działkowych, wyrywała, co było potrzebne, dawałem jej parę groszy i w ten sposób się zaopatrywaliśmy. Sama ulica Skłodowskiej nie zmieniła się specjalnie. Dom Żołnierza stał od przed...