O Aleksandrze Aleksym - Ludwik Paczyński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Intryga i miłość” 1957 rok. Gra Jarek Skulski, fajny aktor z takim basem. On gra Prezydenta von Waltera. Obydwaj panowie lekko poplątali teksty. Przerywa Jarek Skulski i mówi: „Ty Olek, Olek. Myśmy pomylili tekst. Gramy z piątego aktu, a teraz jest pierwszy. To co robimy?”. Olek: „Jedziemy od początku”. Zaczęli od początku, publika się nie zorientowała. Pani Maria urocza opowiadała mi, że po wojnie Aleksy znalazł się w Łodzi. Opowiadała: „A wie pan, panie Ludwiku i raptem Olutek wyszedł do trafiki i nie było go przez kilka lat. W trafice Aleksa Aleksego NKWD złapała, bo trzeba było im ludzi do obozów”. Były łapanki w Lublinie, w Łodzi. Olek Aleksy trafił na białe niedźwiedzie. Po kilku latach wrócił. Nigdy o tym nie opowiadał. Irek Caban w książce „Polacy...