Klub MPiK przy Krakowskim Przedmieściu 20 w Lublinie - Helena Świda-Szaciłowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
MPiK był na rogu [Krakowskiego Przedmieścia], gdzie się skręca w tą uliczkę [Wróblewskiego] do placu Wolności, tam dalej [była] „Cepelia”, a tu był MPiK – olbrzymie wystawy z gazetami i tak dalej. Tam robiliśmy też koncerty z Filharmonią i koncerty naszych uczniów ze Szkoły Muzycznej. Wchodziło się i na prawo była księgarnia, dobre rzeczy można było dostać, książki, czasopisma, po lewej stronie czytelnia, maleńka, taka niska i [stał tam] fortepian. Po schodach się wchodziło, takich ukrytych trochę, takich jak tunel, na [górę], gdzie można się było przygotować; do tego też na górze była czytelnia. I ci goście, którzy siedzieli na sali przy stolikach, to przestawali czytać gazety i słuchali koncertu....