Praca w sklepie LSS - Janina Matysek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Skończyłam szkołę, tylko siedem klas i zaczęłam handlować. Miałam osiemnaście lat i zaczęłam pracować w sklepie spożywczym MHD. Pracowałam w sklepie przy ulicy 3-go Maja, ale najpierw na ulicy Narutowicza. Stamtąd gospodyni uciekła. Po wyzwoleniu wszyscy uciekali do Ameryki i ona też. Dokuczali jej pracownicy, ci co dowozili pieczywo. Zostawałam całe dni w sklepie sama, a ona była u takiej kobiety, z którą żyła razem. Nie wiedziałam jak to się nazywa, dopiero mi piekarz powiedział. Była lesbijką. Ten piekarz tak dokuczał jej, że musiała się zwolnić i uciekać. Odwiedzała ją koleżanka, która miała sklep. Mówiła, że mnie zabierze do swojego sklepu na 3-go Maja. Tam pracowała młoda dziewczyna, która była w ciąży. W sklepie spożywczym LSS na 3-go Maja pracowałam, kiedy ta młoda była na...