Budynek Teatru im. Osterwy w Lublinie - Helena Świda-Szaciłowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To jest stary budynek, on został sprzed wojny, tylko teraz dobudowali tę część, która jest przy ulicy Peowiaków, taki ten blok osobny, gdzie mają tam zdaje się biura. [Wcześniej] było tam podwórze po prostu. A teatr był taki jak teraz – to przedwojenny, stary teatr, jeszcze sprzed pierwszej wojny, ze świetną akustyką. Zmieniło się troszeczkę wnętrze, właśnie wnętrze widowni, bo tam były loże pooddzielane takie, w tej chwili zrobili to jako całość. Dawniej jak towarzystwo przychodziło, wykupowało sobie lożę, te loże były osobne, jak klateczki. [Kolorystyka była utrzymana w] czerwieni. Przypuszczam, że hol mógł inaczej wyglądać, bo tam ciągle wprowadzają innowacje, więc się już nie pamięta jak to było kiedyś. Może szatnia była w innym miejscu. To wejście na balkony to było....