Likwidacja dzielnicy żydowskiej - Witold Karpiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tam, gdzie teraz jest Majdanek, to ojciec kupił kawałek pola, tam miała być nasza działka. A jak zrobili Majdanek, to wszystko diabli wzięli. I żeśmy tam tylko czasem przez siatkę, czy przez te druty widzieli, że o tu, w tym miejscu była nasza działka. I poza tym, mieszkając naprzeciwko tej łaźni Wolskiego, to przecież tam ciągle, codziennie przychodzili więźniowie. Jeszcze w trakcie, to był chyba, nie wiem, [19]42 czy [19]43 rok, Niemcy wyrzucili nas z mieszkania na 1 Maja. Ten urząd kwaterunkowy niemiecki, zapomniałem jak on się po niemiecku nazywał - dali nam mieszkanie na Lubartowskiej - po Żydach, którzy zostali zamknięci w getcie. I tam żeśmy z pół roku mieszkaliśmy. A w naszym domu Niemcy zrobili koszary dla junaków. Te takie kampanie, bataliony budowlane czy coś. Niemcy wymyślili taką...