Byliśmy świadkami jak partie więźniów z Majdanka przepędzano do łaźni - Witold Karpiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się w Lublinie w roku 1929. Cały czas mieszkałem w Lublinie. Skończyłem liceum elektryczne. Potem, po latach, wieczorową szkołę inżynierską. W związku z tym dostałem dyplom inżyniera. Pierwsze mieszkanie rodziców było na Łazienkowskiej. To był parterowy domek taki, ktoś tam też sobie mieszkał. Ale to niewiele pamiętam, bo wtedy miałem – przypuszczam – koło trzech lub czterech lat. Następnie, to już chyba w [19]34 roku, ojciec wynajął mieszkanie na 1 Maja 19. Cały czas mieszkałem w tamtym mieszkaniu. Miałem czworo rodzeństwa. Został brat, jeszcze mieszka w tym samym mieszkaniu. Kamienica 1 Maja 19, naprzeciwko Wolskiego. W związku z tym, mimowolnie, byliśmy świadkami jak partie więźniów z Majdanka przepędzano do łaźni. Chyba nie tyle, żeby się umyli, co żeby się...