Przesłanie do młodych - Miriam Akavia - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja dzisiaj mam masę przyjaciół polskich i doceniam to bardzo mocno, ale mam żal do całego świata, bo [na] takie rzeczy, co wyprawiano z Żydami, jak mógł świat milczeć. Amerykanie też. Powstały mury getta i wyrzucano Żydów z mieszkań, z domów. Trzeba było razem z nimi stawiać opór. Wszyscy razem, cała Europa, zatrzymać takie szaleństwa. Ale nikomu nie zależało tak bardzo na tym. Cały świat był nie w porządku, cały świat był nie w porządku. To musi się uznać dzisiaj, takie rzeczy, co wyprawiano i tyle obozów śmierci… Pamiętam, jak przyjechaliśmy raz do Krakowa, zdaje się z Węgier, pierwszy raz do Polski po [wojnie]. Strasznie smutna wizyta. Dzisiaj, jak ja przyjeżdżam do Polski, to ja nie gonię tak do obozów i mam masę przyjaciół. I to są dobre wizyty. Ale wtedy było...