Nagroda Nobla dla Isaaca Bashevisa Singera - Miriam Akavia - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byliśmy w Sztokholmie, kiedy Basiewicz Singer dostał Nagrodę Nobla. I to była wielka uroczystość i wielkie wydarzenie. On ma syna tutaj, Israel Zamiron [Zamir – red.] się nazywa ten syn – przyjechał [do Sztokholmu]. I mieszkał nawet u nas, bo myśmy tam mieli mieszkanie dobre jako dyplomaci. Powiedziałam, że pierwszy raz byłam w Szwecji na noszach, a drugi raz byłam z autem Volvo, które mnie odwoziło do ambasady do pracy. Dostaliśmy wiadomość, że Basiewicz Singer dostaje Nagrodę Nobla u króla szwedzkiego. Więc zorganizowało się przyjęcie w ambasadzie izraelskiej. I został też zaproszony Icchak Basiewicz Singer do króla szwedzkiego, jeszcze nim dostał tę nagrodę. Było przyjęcie u króla szwedzkiego. I on tam wstał i mówił w jidisz,...