Wyzwolenie obozu w Bergen-Belsen i transport do Szwecji - Miriam Akavia - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dojechałyśmy do Bergen-Belsen. Tam trupy na podłodze. Były kobiety z Węgier, takie jeszcze grube, myśmy już były szkielety, a one prosto z Węgier, z Budapesztu i takie grube. [Leżały] na podłodze razem z nami, krzyczały po węgiersku, a myśmy nie rozumiały ani słowa. Jednego dnia mamusia otworzyła oczy, takie piękne miała niebieskie oczy, otworzyła oczy, zamknęła i została tam, na tym stosie ciał. I jednego dnia powiedziano: – Wojna się skończyła. Są Anglicy. Anglicy weszli w maskach gazowych, żeby się nie zarazić chorobami. Rzucali swoje jedzenie, to, co oni dostawali, rzucali nam na ziemię. I ludzie jedli i umierali tym bardziej, bo wygłodzeni tacy, jak mogli jeść? Ja nie mogłam nic jeść i może to mnie zostawiło przy życiu. Mnie wychodziły już kości tutaj wszędzie, dwadzieścia kilka kilo ważyłam,...