Mój zespół w "Powszechnej" - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój zespół w "Powszechnej", to był rok 1956. Zacznę od głównego - Machnicki Dariusz, dwadzieścia cztery. Później Zbigniew Szozda, chyba dwadzieścia siedem. Machnicki Jerzy, Szanter Józef, dwadzieścia dwa, student prawa. Ja byłem wtedy student urlopowany. Też prawa. Klarnet, saksofon u mnie. Szanter, fortepian, Jurek akordeon, Szozda perkusja. Na samym początku z nami grał, jako piąty, Adam Słoniec, on był rocznik [19]26. Puzon, kontrabas. W tym fachu trzeba umieć grać na kilku instrumentach. Tam było takie podium nad schodami. W środku była olbrzymia przestrzeń zastawiona stolikami i bufet, wejście do kuchni. Natomiast góra, to był, jak na knajpę, dość duży parkiet. I olbrzymi stół okrągły, który stał w rogu. I ze trzy, cztery stoliki....