Skutki przeżyć wojennych - Maria Józefczuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W czasie] okupacji mało widziałam tych Niemców i jakichś strasznych okropności. Poza tym bombardowaniem to takich strasznych rzeczy nie widziałam, [tylko] takie trudności życia codziennego, taka szarzyzna i brzydota. Ale ja sobie postawiłam jakiś szlaban i w ogóle o tym nie myślałam. Już byłam dorosła, już byłam mężatką, nawet dzieci miałam duże, to czasami miewałam koszmary. Śniło mi się coś, strasznie krzyczałam w nocy. I mnie budził mąż czy ktoś: „Co się dzieje?”. „Niemcy mi się śnią. Niemcy mi się śnią”. Dopóki tego sobie wszystkiego nie poukładałam, nie zrozumiałam, nie wiedziałam jak to było naprawdę. Już jako dorosły człowiek do pewnego czasu nienawidziłam wszystkich Niemców. Autentycznie. Dla mnie to było coś strasznego. Nie do wyobrażenia. Dla mnie każdy Niemiec był [winny], uważałam,...