Brak świadomości politycznej - Maria Józefczuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Z pracą] nie było żadnego problemu. Było pracy do groma, bo to się wszystko odbudowywało. [Płace] nie były wysokie, dawały przeżyć. Ja się w ogóle na tym nie znałam, byłam taka zielona, dziecinna. Polityką nie interesowałam się bardzo długo, [dopiero] teraz, na stare lata, bo mam czas. Ale ponieważ mój tata mówił, że po wojnie będzie taki ustrój wspaniały i dobry dla wszystkich, więc ja święcie byłam przekonana, że ten ustrój co przyszedł, to jest właśnie ten bardzo dobry. Nawet się zapisałam do ZMP w fabryce [FSC], miałam siedemnaście lat. Wtedy bardzo szybko mi się oczy otworzyły. W tym okresie to byli prawie sami młodzi ludzie w tej fabryce, jedynie kierownictwo trochę starsze. A tak to wszystko młodzież dosłownie, żonatych czy mężatek było bardzo mało. Były hotele,...