Czynniki wpływające na niszczenie struktury miasta - Romuald Dylewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W planowaniu miasta, i realizacji, są takie małe kroczki. Tutaj się zgadzamy na coś małego, tu się zgadzamy, tu na stację benzynową, ale już nikt przy niej nic nie wybuduje. Tak [było z dworcem autobusowym] – zróbmy jakiś tymczasowy przystanek, bo plac jest taki pusty, zróbmy coś, przykryjmy, to będzie dla ludzi, a z tej hali zrobił się supermarket. Czyli to są takie drobne kroczki i jeżeli nie ma odpowiednio konsekwentnej polityki realizacji miasta, jeżeli nie ma wizji, to zawsze dochodzi do tego, [że] tymi drobnymi kroczkami niszczy się najlepsze miejsca. Jeśli nie ma decydentów miasta i odpowiednich fachowców, planistów, którzy mają wizję i to wizję rzeczywiście dobrą, wizję, która wykorzystuje wszystkie szanse rozwojowe miasta, jeżeli nie ma bardzo konsekwentnych działań, to jest tak, jak jest....