Koncepcja drugiego centrum Lublina przy ulicy Zana - Romuald Dylewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Taki aneks śródmieścia to jest to centrum przy [ulicy] Zana. Według naszych idei, które były rysowane w latach pięćdziesiątych, sześćdziesiątych, tego rodzaju centra miały być w każdej dzielnicy Lublina. To znaczy miało być tak na Czechowie, na Kalinie [Kalinowszczyźnie], na południu Lublina – rejon Bychawska, Tatary. Miało być kilka tych centrów. Wszystkie te centra pomału, po troszeczku, przez niewłaściwe lokalizacje znikły, zlikwidowane zostały tereny, dlatego że tutaj stacja, a tutaj jeszcze budynek, niby nic, ale drugi budynek, druga stacyjka i terenu już nie ma. Teren na Rurach to była jedna z tych wielu propozycji i tylko ta jedna w gruncie rzeczy przetrwała. Przetrwała dzięki konsekwentnej postawie władz Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, kolejnych zarządów, które to chroniły, i oczywiście dzięki...