Aleje Racławickie jako główna oś centrum Lublina - Romuald Dylewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Centrum Lublina obiektywnie [jest] bardzo interesujące i patrząc na nie, na całej jego długości, to znaczy od Zamku, poprzez Stare Miasto, Krakowskie Przedmieście, to jest rzeczywiście rzecz zupełnie wyjątkowa, ona robi wielkie wrażenie na ludziach, którzy przyjeżdżają. Znajomi ze Szkocji, z Edynburga, z przepięknego miasta, byli Lublinem zachwyceni, tym deptakiem, który został zrobiony. Decyzja [o tym], żeby wyeliminować ruch przynajmniej z części śródmieścia i wprowadzić wyłącznie ruch pieszy, [była] bardzo śmiała i niezmiernie pozytywna, bardzo współczesna. Ja wtedy jeszcze byłem w Radzie Miejskiej. Argumentowaliśmy, żeby to zrobić, dosłownie żeśmy mówili, że dopóki tego nie ma, to wszyscy uważają, że to jest jakieś nie wiadomo co, natomiast jeśli to już się zrobi, to nikomu do głowy nie przyjdzie, żeby...