Lubelska Pracownia Urbanistyczna - Romuald Dylewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na rogu Lipowej i Krakowskiego [Przedmieścia], w budynku, gdzie teraz [ma siedzibę] Sąd [Rejonowy], przez długie lata mieściła się miejska Pracownia, na ostatnim piętrze. Dla mnie taką najbardziej wzruszającą sprawą tej pracowni, która szczególne wrażenie na mnie zrobiła, [było to], że w pracowni jeszcze wtedy pracował inżynier Ignacy Kędzierski, taki przedwojenny główny architekt Lublina, budowniczy wielkich przedwojennych założeń lubelskich, jak na przykład Alei Racławickich. Aleje Racławickie to nie jest ot taka sobie droga – przed wojną zrobić drogę, która jest tak szeroka, ma takie pasy zieleni, aleję, drzewa, to nie było byle co, to była wielka koncepcja. To było właśnie dzieło inżyniera Kędzierskiego. On te główne gmachy...