Edukacja i kariera zawodowa związana z Lublinem - Romuald Dylewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się w roku 1924 w Łęcznej. Byłem na wojnie, straciłem rękę, po czym poszedłem na studia do Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i jednocześnie na architekturę. Akademię w końcu przerwałem na czwartym roku, natomiast skończyłem architekturę w [19]52 [roku] w tymże Krakowie i pracowałem w biurze urbanistycznym w Warszawie, [gdzie] planowałem dzielnicę Praga-Północ, Żerań notabene. Tam pracowałem do końca [19]55 roku. Profesjonalnie z Lublinem jestem związany od [19]56 roku. Przyjechałem z Warszawy, żeby pokierować opracowaniem planu Lublina i tak zostałem. To miał być krótki czas, a wyszedł długi. Przyjechałem w grudniu [19]55 roku, a więc można powiedzieć, [że] od stycznia...