Autorskie utwory Minstreli - Andrzej Żołnierowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moim utworem, z którym występowałem w telewizji ogólnopolskiej w programie Po szóstej, który również prezentowałem na przeglądach w Gliwicach była piosenka pod tytułem „Złoty uśmiech”. Tekst był Jerzego Księskiego, muzyka Marka Voit- Wojtkiewicza. Zaczynało się ad lubitum: „Twój uśmiech na do widzenia, złoty uśmiech ciągle pamiętam. Bo nic milszego nie ma. Twój uśmiech jest jak piosenka”. Później już wchodzimy w rytm: „Wszystko jest jakieś odległe, są słowa, których nie było. Są oczy zielone, dalekie, o jakich się mędrcom nie śniło. Dni są bez celu, bez ciebie, gdy chwila zmierzchu nadchodzi. I smutek żegluje po niebie, i doba czterdzieści ma godzin”. Później był refren: „Wróć zielenią oczu, pamięcią, myślą wróć do mnie…”. Jeden utwór napisaliśmy wspólnie z Leszkiem Wijakowskim. Zatytułowany był „Nie...