Sklepy i targi w okolicy ulicy Stanisława Leszczyńskiego w latach 40. - Andrzej Żołnierowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W naszym budynku pod numerem 19 na parterze był maleńki prywatny sklepik spożywczy. Natomiast vis a vis bramy wjazdowej na stadion Lublinianki był spory sklep spółdzielczy. Obok LLS-u, troszkę wyżej niż wejście do muszli koncertowej w Parku Saskim, był duży, prywatny sklep mięsny państwa Jurkowskich. Oni mieli ubojnię, skupywali świnie, krowy, ćwiartowali i na hakach wisiało mięso. Nie pamiętam nazwiska właścicieli tego sklepiku. Później ten sklep przejęli państwo Usidusowie. Chodziło się na ulicę Wieniawską, na której były sklepy spożywcze i był mały targ. Właśnie tam przekupki sprzedawały zieleninę wszelką. Po większe zakupy chodziło się w rejon ulicy Staszica. Z ulicy Hanki Sawickiej skręcało się w kierunku ulicy...