Edukacja szkolna i droga zawodowa Andrzeja Żołnierowicza - Andrzej Żołnierowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chodziłem do Szkoły numer 21. Na ulicy Długosza mieściły się trzy szkoły w dwóch barakach. W jednym baraku od ulicy Długosza, mieściła się szkoła podstawowa numer 18. W drugim małym baraku, troszeczkę dalej zbudowanym, były dwie jednociągowe szkoły, Szkoła numer 21 i numer 6. Obie szkoły na całej długości przedzielone były ścianą, z tym, że w tej ścianie były drzwi. Rozpocząłem edukację w 1950 roku i chodziłem do tej szkoły do roku 1956, bo w siódmej klasie, szkolę przeniesiono do nowego budynku na ulicy Zuchów, na ZOR „Zachód”. Tam chodziłem przez jeden rok. Później uczyłem się w budowlance. To była taka tradycja rodzinna. Brat mój starszy o dwanaście lat, kończył budowlankę zaraz po wojnie. Rozpocząłem w szkole rzemiosł...