Widziałam jak gonili Zydów do Sobiboru - Helena Sielaszuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To było strasznie. Straszne było bombardowanie. Jak przyjdzie tylko wieczór, to dzwony biły. Ja teraz mam taką nerwicę lękową, tak się wszystkiego boję. Dzwony biły, syreny trąbiły na alarm. I musieliśmy zawsze, takie mieliśmy zasłony ciemne, zasłaniać okna, żeby nie było światła wieczorem. Strasznie ludzie męczyli się, Boże kochany. Widziałam jak tą groblą ich gnali do Sobiboru. To wtenczas rozpłakałam się. Jak oni szli do tego Sobiboru, to mi się serce kroiło. Nie mogłam później spać. Mam telewizor, to telewizora nie mogę oglądać, bo jestem taka wrażliwa i mam nerwicę lękową, nie mogę się wyleczyć z tego. Tam palili tych Żydów, widziałam jak szli. Wiedziałam, że idą na śmierć. Ja spać nie mogę. Jak te matki prowadzili te dzieci....