Gimnazjum i Liceum Elektryczne - Witold Karpiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Okazało się, że nasza Szkoła Budownictwa została połączona ze Szkołą Mechaniczną. No i powstała nowa jednostka naukowa - Gimnazjum i Liceum Elektryczne, jedna szkoła: Mechaniczna i Elektryczna. Dyrektorem był pan Romuald Zwoliński. Inżynier, lwowiak i jak się miejscami tam wreszcie doszukało, to dawniejszy oficer austriacki. Chociaż nie było o tym mowy, ale tam niektórzy coś wiedzieli. No i znajomych trzeba było gdzieś zatrudnić. I był taki pan major Czarnecki, który przygotowywał nas do gimnastyki. Ganiał nas po sali gimnastycznej, ćwiczył. A później z tym panem majorem Czarneckim spotkałem się na wieczorowej szkole inżynierskiej, gdzie prowadził lektorat niemieckiego. Bo też był majorem z austriackiego wojska. W Gimnazjum, Elektrycznym, do którego chodziłem, były...