"Zapisałem cię do ZMP. Masz legitymację" - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mantykę prawdopodobnie awansowała dyrekcja, założył brygadę młodzieżową bez porozumienia z nami, z tymi młodymi. Założył brygadę i ogłosił współzawodnictwo, szczególnie w tych operacjach indywidualnych, bo było parę takich w garbarstwie. Szorowanie, falcowanie, bo było ręczne falcowanie na falcbokach. Co tam jeszcze było ręcznego? Rolmaszyna, to była obsługiwana przez jednego, no ale to była już mniejsza operacja, bo nadawała gładkość skórze. I on zakładając tą brygadę młodzieżową, wpisał automatycznie wszystkich do ZMP. I jak wspominałem tamtego razu, przychodzi do mnie, do bałma, a raz, że był młodszy ode mnie, drugie, że ja już pracowałem w garbarni dwa czy trzy lata jak on przyszedł, w ogóle taki szczun, jak mówię - syn fornala. Ja nie mam nic do niego, bo inaczej on w życiu by się nie wybił...