Byłem prywaciarzem i chcieli mi przykręcić śrubę - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chcieć zrobić pieniądze, to po prostu trzeba umieć. Jak bym opowiedział, jak mnie Żydzi uczyli takich rzeczy... Żyd słodził szklankę herbaty jedną kostką cukru, a Polak czteroma. A on jeszcze w ten sposób interpretował, też nie żyje, Altman się nazywał, mówi: "Ja ciebie powiem, Suwałowski...” Zacznę od czego innego - jadąc do Ministerstwa Finansów, bo mi dali domiar tak zwany… Spotykam przypadkowo tegoż Altmana. Bo tu chodzi o co? Mamy inną cywilizację, inne postępowanie. Nawet te rzeczy - "Słuchaj, Icek, do twojej żony przychodzi wojsko". -"Hop, wielkie mi wojsko. Trzi kaprale, dwaj żołnierze, wielkie mi wojsko". -"Twoja żona chodzi z obcymi chłopami do lasu". -"Ho! Wielki mi las, trzy dęby, dwa brzozy, to wielki mi las". Rozumisz? To jest interpretacja ich. On ci nie mówi o tym, czego dotyczy dana...