Uczyłam historii i wychowania obywatelskiego - Amelia Sawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałam podręczniki i musiałam się oprzeć na podręcznikach. Z historią jeszcze bardzo dobrze wypadało, udawało się świetnie, gorzej było z wychowaniem obywatelskim. Kiedyś miałam taką wizytację konkretną, kilka osób, nie wiem dlaczego. I był pan dyrektor na tej wizytacji. I miałam taki temat: "Polska Partia Robotnicza". Trudny temat dla mnie. Ale wybrnęłam bardzo dobrze. I pan dyrektor powiedział do mnie: "Wie pani, pani mnie zaskoczyła". No bo ja byłam po KUL-u, to miałam inne spojrzenia, ale wyszło dobrze. Młodzież miała podręcznik i prosiłam, żeby fragment przeczytali i była realizacja tego właśnie fragmentu, no i nie ja mówiłam, tylko oni mówili z książki. Oparłam się zupełnie na książce. Książka podaje nam takie i takie informacje. I było dobrze. A druga wizytacja była tego samego dnia...