Działalność teatru Latarnia na terenie Lublina - Tomasz Bylica - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Najwięcej spektakli było wystawianych na Zamku w Domu Kultury, który najpierw funkcjonował jako Lubelski Dom Kultury, a potem nazywał się Wojewódzkim Domem Kultury. Później przeniósł się na [ulicę] Dolnej Panny Marii. Sporo firm, zakładów pracy, spółdzielni i urzędów współpracowało z Domem Kultury, który organizował dla nich imprezy choinkowe. Wtedy w program takiego wydarzenia wchodził jakiś nasz spektakl. To były już profesjonalne występy, bo na dużej sali widowiskowej ze sceną i z reflektorami. Myśmy zajmowali się stroną artystyczną. Po skończonym spektaklu odsuwało się krzesła i zaczynała się zabawa dla dzieciaków. Czasem zostawaliśmy na niej i wspomagaliśmy prowadzenie wężyków, gier, historyjek. Bywało, że dorabialiśmy robiąc czapki i ozdóbki. Wtedy przez miesiąc w mieszkaniu pani Basi...