Miejsca już nieistniejące - Tomasz Bylica - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ubyło parę budynków na przecięciu [ulic] Lubartowska-Tysiąclecia. Po mojej stronie, licząc od dołu, na pewno była jeszcze jedna kamienica. Przedtem, jak nie było alei Tysiąclecia, a ulica kończyła się na Lubartowskiej, to od strony placu Zamkowego przechodziła kostka brukowa i zaczynał się drewniany most nad rzeczką. Tam była łączka i kamienica, w której mieścił się sklep mięsny. Leżała ona praktycznie na brzegu rzeki. W tamtym miejscu znajdowały się jeszcze ze dwa budynki, które wyburzono.Przy skrzyżowaniu [ulicy] Biernackiego z [ulicą] Lubartowską była kamienica. Wysoka, chyba pięciopiętrowa. W połowie lat 70. częściowo się zawaliła, ale tylko od tyłu. Front jeszcze stał. Akurat w tym czasie, dosłownie za parę dni, przez Lublin miał przejeżdżać Gierek. W związku z tym...