Sąsiedzi z podwórka - Tomasz Bylica - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie wszystkie nazwiska pamiętam, ale była pani Stasia, był pan Pożak. Była rodzina Twardowscy-Raciccy, w której przy okazji zmiany gospodarza zmieniało się nazwisko. Moja siostra do tej pory utrzymuje kontakty z ich córką Danką. Mieszkali koło nas na trzecim piętrze. Na pierwszym piętrze mieszkali Cebulowie ‒ rodzice, dwóch synów i córka Baśka, na której rowerku uczyłem się jeździć. Oni mieli większe mieszkanie, trzypokojowe, w związku z czym musieli mieć sublokatora. To byłaby za duża rozpusta. Trzeba było jeden pokój udostępnić komuś potrzebującemu. Mieszkał u nich młody krawiec. On uszył mi garnitur na komunię. Miał przechodni pokój. Za taką firanką stała maszyna do szycia, tam przyjmował klientów i szył różne rzeczy....