Z pewnymi studentami na Akademii Medycznej były spore kłopoty - Leszek Szczepański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była duża grupa, ponad 300 studentów, w tym tacy, co mieli za sobą cztery lata szkoły podstawowej, potem ze dwa lata jakichś kursów marksizmu, leninizmu i dostawali się bez... Ich poziom nie był najwyższy i z nimi były spore kłopoty. Takim przedstawicielem szczególnym, on już nie żyje, zapił się, był taki Zdzisio, może już nie powiem nazwiska. Natomiast opowiem o nim historyjkę. Zdzisio nie mógł zdać jakichś kolokwiów z anatomii prawidłowej. I zadzwonili do profesora, wtedy był profesor Stelmaszak, kierownik: "Słuchajcie towarzyszu profesorze, no, ale kolega Zdzisio, to jest kolega prawy, nam potrzebny, ja wiem, że tego, ale musicie do niego jakoś podejść, żeby przynajmniej nie utrudnić tego zdawania". No co miał biedny profesor, co mógł zrobić? Wymyślił coś takiego - wziął dwóch kolegów ze Zdzisiem,...