W czasie wojny sporo zabaw łączyło się z wojną - Leszek Szczepański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z takich okupacyjnych rzeczy co pamiętam? Pamiętam, że szedłem ulicą Okopową i szedł oddział Żydów z łopatami, a obok uzbrojeni Niemcy, a Żydzi skandowali, a ci ich popędzali. Takie hasło: "W Warszawie Śmigły-Rydz nie zrobił dla nas nic, a nasz Hitler złoty uczył nas roboty". I tak w kółko. Pamiętam też na Krakowskim [Przedmieściu] 66, jak tam mieszkaliśmy, i jakiś Niemiec gonił Żyda, a ten Żyd chyba miał biegunkę, co chwila uciekał do takiej sławojki na podwórku. Bo tak kiedyś było - oficyna wtedy nie miała ubikacji, łazienek. I to było takie dość przerażające. Widziałem także z okien naszego domu łapanki na Krakowskim. Kiedyś w okolicy naszego domu, na Narutowicza, jakiś Niemiec strzelił i postrzelił jakiegoś młodego człowieka. To takie jakieś w pamięci pozostały momenty. Można ich wymieniać i...