Studencki zespół taneczny - Leszek Szczepański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To była fantastyczna zabawa, którą bardzo dobrze wspominam. O, tu jest bardzo dużo zdjęć, liczne, możemy obejrzeć. W wielu miejscach jestem. Nasi koledzy jeździli, to był komunistyczny Festiwal Młodzieży i Studentów w Warszawie na Stadionie Dziesięciolecia, tam też tańczyliśmy. Były obozy taneczne, między innymi w Kortowie. I w Kortowie ćwiczyła nas pani Tatiana, zapomniałem teraz nazwiska, to była słynna tancerka i choreografka teatralna. A jeżeli chodzi o nasze pierwsze szkolenie, to nas szkoliła pani Górska, ona była primabaleriną Opery Poznańskiej, przed wojną. Ułożyła nam tańce góralskie do opery "Halka", z rzucaniem ciupag, przerzucaniem dziewcząt, ze skokami różnymi. To był trudny bardzo taniec, poza tym do muzyki operowej. I naprawdę w tym byliśmy dobrzy. Kiedy pojechaliśmy na...