Staszek Leszczyński zaproponował mi grę w Zespole Ludowym UMCS - Marek Żmigrodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
UMCS miał znakomity, zresztą do tej pory ma, Zespół Pieśni i Tańca UMCS, który Staszek Leszczyński prowadził. Chyba oddał teraz, przekazał synowi. Miałem dylemat kiedyś, bo przyszedł Stasio Leszczyński, twórca zresztą sukcesów tego wszystkiego, i na pewnym etapie zaproponował mi, żebym grał tam w zespole na klarnecie. Ja mówię: „Stasiu, to dla mnie wyróżnienie, bardzo ci dziękuję”. Ale nie można było połączyć jazzu z kapelą ludową, i jakoś tak się to rozeszło, mimo że kiedyś, jako już profesor, byłem z nim w trasie gdzieś tam w Belgii, we Francji, w Luksemburgu, czy w Niemczech, wtedy w Berlinie Zachodnim....