Klimat i nauczyciele w Liceum Staszica - Marek Żmigrodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałem szesnaście lat jak maturę zdałem, czy siedemnaście, chyba szesnaście, w [19]63 roku maturę zdawałem. Mówiło się komuna, ale mimo to mieliśmy świetnych nauczycieli. Do dzisiaj pamiętam panią profesor Szewczykową. Dokuczliwa była, ale była wybitną polonistką i patriotką. Ona patriotyzm w nas wpajała, naprawdę, nie taki jak dziś, inny. Ustrój nie miał znaczenia. [Była] pani Olszyńska - znakomita, profesor Mandziuk, profesor Szabelski - to cała legenda chemii, nauczyciel chemii i astronomii. No i profesor Strycharzewski, to on we mnie wyzwolił zamiłowanie do sportu, do pchnięciu kulą. W kuli byłem pierwszy na spartakiadzie, w dysku trzeci, w oszczepie piąty. Tak że on zaszczepił mnie do szerokiego takiego podejścia sportowego. Jestem zresztą mu bardzo za to wdzięczny, bo wychowywałem się sam,...