Ogród Saski dawniej - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ogród Saski powstał w tysiąc siedemset osiemdziesiątym którymś roku. Nie pamiętam dokładnie w którym, ale to pochodzi z tamtych czasów. W środku było miejsce, gdzie stał pomniczek z wykutym tekstem, kiedy stworzono Ogród i kto go projektował. Nie wiem, czy jest to do dzisiaj. Niedaleko znajdował się plac zabaw jeszcze sprzed wojny. Stał tam na przykład, pamiętam, słup, do którego wmontowano koło i wisiały sznury. Starsi chłopcy czepiali się tych sznurów i to rozkręcali. To była taka karuzela. Stała tam też duża zjeżdżalnia, piaskownica. To wszystko było jeszcze przedwojenne. Pamiętam to z dzieciństwa. Mama przychodziła tam z nami z wózkiem. Ja miałem kilka lat, a brat był pięć lat ode mnie młodszy. W Ogrodzie Saskim było świeże powietrze, więc matki z...