Czyny społeczne przy budowie stadionu - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam, chyba ojciec mi to mówił i zostało mi to w głowie, że Lublinianka powstała w czasie wojny. Stadion sportowy budowali Niemcy. Natomiast potem otwierano go na dziesięciolecie Peerelu. Nie wiem, czy był nieskończony, czy trochę zniszczony. Organizowano czyny społeczne. Pamiętam jak dziś: całe kawalkady ludzi chodziło prawdopodobnie z zakładów pracy z czerwonymi sztandarami; śpiewali i szli na czyny społeczne albo wożono ich ciężarówkami. To odbywało się koło mojego domu. My też tam biegaliśmy, patrzyliśmy, jak to robili, jak powstawał stadion, siedzenia i tak dalej. To było pootwierane. Wchodziło się i patrzyło się na to wszystko. Pamiętam dokładnie te momenty. Jak było dziesięciolecie Peerelu, to miałem dziewięć lat. Byłem dzieckiem....