Galeria Labirynt powstała pod koniec lat sześćdziesiątych - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Labirynt” powstał pod koniec lat sześćdziesiątych Chyba pod koniec lat sześćdziesiątych na Starym Mieście powstał „Labirynt” Tam, gdzie są freski barokowe. Teraz chyba wy się tym zajmujecie. To był „Labirynt”pierwszy i to była galeria. Prowadził ją Andrzej Mroczek. Później, po remoncie, część była pod kamienicą, a część pod Rynkiem w galerii. Tam zagospodarowano trzy piętra lochu. W „Labiryncie”znajdował się bufet. On był nieczynny. Tylko na otwarcia wystaw przynosiło się jakieś wino czy coś takiego. Pamiętam, dwukrotnie mieliśmy z Baśką tam wystawę. Pierwszą chyba w 1972 roku. Chodziłem do „Labiryntu”na otwarcia wystaw. Bardzo dokładnie pamiętam wystawę Zosi i Heńka Szulców. Odbywały się tam jeszcze inne, ale już ich nie pamiętam....