W Empiku robiłem „Grafikę Roku” - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Empiku robiłem Grafikę Roku. Z tym że pierwszą taką akcję nazywano „Grafiką Kwartału” Robili to Anka Jelonek i [Zofia i Henryk] Szulcowie. To był 1970 rok. Ja z Baśką wtedy akurat wróciliśmy do Lublina. Braliśmy w tym udział. „Grafika Kwartału”trwała ze dwa lata. Potem to umarło śmiercią naturalną. Było nas mało, a co dwa i pół miesiąca musieliśmy coś pokazywać. W 1980 roku próbowaliśmy to reaktywować, ale się nie udało. „Grafika Roku”wystartowała w 1985 roku. Dogadaliśmy się z paniami z Empiku w sprawie pierwszej edycji, ze względu na to, że tam była „Grafika Kwartału” Zgodziły się na wernisaże. „Grafika Roku”przestała funkcjonować dopiero niedawno. Przez osiem lat, do 1993 roku (do chwili, kiedy zostałem prezesem związku), byłem pierwszym komisarzem, który to rozpoczął....