Norze największy charakter nadawali aktorzy - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Norze” największy charakter nadawali aktorzy Nieraz po jakimś zebraniu (od 1972 roku byłem członkiem Związku Polskich Artystów Plastyków) chodziliśmy do „Nory”na jakąś wódkę. Bywałem tam, ale nie byłem fanem, gościem, który przychodził co drugi dzień czy przesiadywał wieczorami. Zawsze miałem coś do roboty. Tam cały czas przychodziły ciekawe osoby. Niektórzy byli codziennie. Do „Nory”przede wszystkim przychodzili aktorzy. Oni chyba nadawali temu miejscu największy charakter. Wpadali po seansie na kielicha czy na piwo. Ich było najwięcej i oni tam brylowali. Ale przychodzili też plastycy, dziennikarze. „Nora”stanowiła takie miejsce spotkań. Stałym bywalcem był Lucjan Węgorek, lubelski malarz. Jeszcze żyje. Ma chyba...