W 1944 roku zostałem powołany do wojska - Józef Szewczyk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się 30 marca 1924 roku w Wojciechowie. I zamieszkały w Wojciechowie, z rodzicami. W [19]44 roku zostałem powołany do wojska. Spod Pomnika Kościuszki w Wojciechowie przewieźli nas na Majdanek, na czwarte pole. Z czwartego pola, po tygodniu czasu, zostałem przydzielony do 7 Dywizji 38 Pułk Artylerii Lekkiej. Po przeszkoleniu w Krasnymstawie, pułk się zawiązał. Dowódcą II Armii był Świerczewski. Przemarszśmy zrobili do lasu, do Borki las. A później z Borki las do Kąkolewnicy. Ja dostałem się do Kąkolewnicy i przydzielono mnie do Szkoły Oficerskiej numer 2. Tam ukończyłem kurs. W ziemiankach, w lesie, ćwiczeniaśmy robili. Po pewnym czasie, po przeszkoleniu, zostaliśmy w Łodzi na ulicy Piotrkowskiej, zgrupowano nas wszystkich do wagonów kolejowych, no i...