Jestem zaszufladkowany jako linorytnik - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na początku robiłem różne metale, ale na użytek lubelski, kiedyś mówiłem powiatowy. Gdy była tutaj jakaś wystawa, trzeba mi było prac, to zawsze robiłem te metale. I nigdzie ich nie wysyłałem. Po pewnym czasie przesiadłem się na linoryt. Zacząłem tworzyć tą techniką w 1988 roku. Wcześniej próbowałem je robić, ale tak naprawdę zacząłem właśnie w tym roku, kiedy wysłałem jedną pracę na biennale. I, powiedzmy w cudzysłowie, sukcesy, przyjęcia czy zaproszenia na różne ogólnopolskie bądź międzynarodowe wystawy łączyły się już z linorytami. Ja już jestem zaszufladkowany jako linorytnik. Chociaż wcześniej tworzyłem metale....