Są dwa rodzaje drzeworytu - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Są dwa rodzaje drzeworytu. I to są techniki wypukłe. Jest drzeworyt włókowy, który robi większość. Deska prowadzi wzdłuż słoi. Używa się do tego twardego drzewa. Najczęściej gruszy, ale były i inne drzewa –liściaste i twarde, które miały słoje blisko siebie. Bo nie wszystkie się nadawały. Drzewa iglaste mają w sobie dość dużo kleju, żywicy. I to się nie nadaje. Natomiast liściaste, twarde drzewa tego nie mają. Przy tym drzeworycie szlifuje się deskę i pokrywa się ją dwiema warstwami kostnego kleju. Maluje się nim po jednej i po drugiej stronie. Bo jeżeli pomaluje się ją tylko z jednej strony, to wysychając, zrobi się kolebka. Potem to się szlifuje i się utwardza. Pędzluje się z jednej strony formaliną. Po wyschnięciu można już na takiej płycie pracować. Bardzo często przygotowywało się płytę z jednej i z drugiej strony. Jak dobrze ją...