Studiowałem na UMK w Toruniu - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W 1965 roku zrobiłem maturę i poszedłem na studia. Studiowałem na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wydział był malutki. To wszystko było małe. Tak samo jak liceum. Na wydziale plastycznym –na malarstwie, grafice i rzeźbie –studiowały dwadzieścia cztery osoby. I około dwudziestu osób było na konserwacji, technologii i zabytkoznawstwie. Tak że na roku, na wszystkich specjalnościach, było nas około pięćdziesięciu osób. Z profesorami znaliśmy się dość blisko. Chodziliśmy na jakąś wódkę albo robiło się ją w pracowni. Tworzyły się prawie rodzinne stosunki. U mnie dosłownie, bo ożeniłem się z koleżanką, która stanowisko pracy na grafice miała tuż obok mnie. To wszystko tworzyło atmosferę takiego ciepła i niespotykanej atmosfery. Na grafice dyplom zaczynało się robić od trzeciego roku. Przez pierwsze dwa lata...