Dyrektorzy państwowego Liceum Sztuk Plastycznych - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dyrektorzy Liceum Sztuk Plastycznych Uważam, że największym dyrektorem –najdłużej pracującym i któremu szkoła wiele zawdzięczała –była [Halina] Lipska. Różne są o niej opinie, bo była dość twardym człowiekiem. Ale ona kochała tę szkołę, żyła nią. To bardzo wiele. Zresztą pełniła tę funkcję bardzo długo. Kilka lat temu, z okazji jakiegoś „lecia”szkoła zrobiła pewną publikację. I gdzieś teraz wpadła mi w ręce. Tam jest dużo błędów. Na przykład, że [Eugeniusz] Baranowski do 1970 roku, przez kilkanaście lat, był dyrektorem. A to jest nieprawda. On dyrektorem był króciutko, jak zacząłem szkołę. Dwa, trzy lata –to góra. Przez moment na tym stanowisku pracowała [Zofia] Grafczyńska[-Nowicka], która uczyła matematyki. I na zastępcę przyszła Lipska. Właśnie wtedy została...