Mieliśmy wspaniałych nauczycieli - Stanisław Bałdyga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Trzeba powiedzieć, że mieliśmy wspaniałych nauczycieli. Historia sztuki była wspaniała. Wtedy to się nazywało wiedza o sztuce. Prowadziła ją Wanda Taczanowska. Z wykształcenia nie była historykiem sztuki, tylko grafikiem. Skończyła grafikę u [Władysława] Skoczylasa, ale jej nie uprawiała. Drugim takim nauczycielem był [Eugeniusz] Baranowski, który uczył rzeźby. To też była niesamowita postać. Bardzo zdolny człowiek. Chociaż może się nie orientuję, ale niewiele po sobie zostawił. Kilka rzeźb. Jedna jest [Józefa] Czechowicza i są jeszcze gdzieś jakieś głowy. Odtwarzał też barokowe sztukaterie w dawnym klasztorze, w dawnym muzeum Czechowicza vis-à-vis teatru. Baranowski robił jeszcze (mało kto o tym wie) serię orłów. Tworzył je w desce, w drzewie, a mój ojciec odlewał to w brązie....