Reakcja matki po wizycie w Polsce - Shulamit Roth - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak myśmy wrócili z Polski trzynaście lat temu, mama mi się całkiem zmieniła. Ona potrzebowała mówić, ale nie można było przy niej być pięć minut. Ona nie zamykała ust na minutę. Wzięłam ją do organizacji Amcha, pomagającej ludziom, którzy byli w Szoa. Oni mają psychologów, to wzięłam ją do psychologa. Mówię: – Ty się całkiem zmieniłaś, ty jesteś taka rozkręcona, to nie jesteś ty. To ona mówi: – Co? Ja mam im płacić jeszcze, że ja im opowiadam? Oni powinni mi byli płacić. Była jeden raz, nie chciała więcej iść. Usiadła i zaczęła pisać. Więcej niż tydzień siedziała, pisała. Zostawiła mi całą skrzynkę, to jest ten testament – żebyś wiedziała, co twoja rodzina ze strony ojca mi zrobiła, traktowali mnie tak, traktowali mnie siak. Ja to czytałam, myślę sobie – nie chcę i to odłożyłam. Myślę sobie, ja siądę, ja to napiszę albo kogoś...