Wizyta w Polsce - Shulamit Roth - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Planowaliśmy pojechać do Polski [wszyscy], znaczy moich troje dzieci, moja starsza córka, syn, on miał prowadzić wóz i w piątkę mieliśmy pojechać. To jednego roku mój syn nie mógł, drugiego roku moja córka nie mogła. W końcu pojechaliśmy – tylko moja córka młodsza, ja i mama. Mama wtedy miała dziewięćdziesiąt pięć lat. Przyjechaliśmy do Polski i mama była naprawdę bardzo dzielna, nie chciała pomocy, wszystko robiła sama i chodziła na zakupy, i nawet nam pomagała, i wszystkie finanse, ona była kierowniczką całej rodziny. Nie tylko u mnie, u mojego zięcia [też]. Ona miała bardzo dobrą głowę [do finansów], chodziła codziennie do banku, wiedziała, jakie akcje są i opowiadała mu – musisz kupić to, idź, kup tam i tak dalej. Ona była bardzo dominująca. Wiedziałam, że naprawdę nie może tak dobrze...