Rodzina - Shulamit Roth - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Shulamit Roth. Urodziłam się w Lublinie 15 maja 1935 [roku]. Nazywałam się w Polsce Stefcia, Stefa Morgensztern. Przyjechałam do Izraela w 1949 [roku]. Jak wojna wybuchła, miałam trzy i pół roku, tak że nie wszystko pamiętam, pamiętam, że mieszkaliśmy na placu Bychawskim 3 i ja miałam nianię. Moja mama nazywała się z domu Kina Mandeltrop, mój ojciec [nazywał się] Chaim Morgensztern. Mama była starsza od mego ojca. On był subiektem w sklepie, gdzie pracowali. Ten sklep należał do wujka, znaczy do siostry męża i oni tam obydwoje pracowali. Później odkupili ten sklep. Byli bardziej zamożni, to pomagali całej rodzinie ojca, bo [tam] było ośmioro dzieci, babcia była wdową, tak że trzeba było pomóc, teraz czytam [w zapiskach mamy], że utrzymywała wszystko. Wszyscy pracowali i...