Taka stara zatwardziała partyjność - Edmund Dąbrowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Natomiast jakie nastroje były w tym czasie generalnie w partii, to może teraz dopowiem dalej. Na początku listopada w Komitecie Wojewódzkim odbywała się narada rolnicza. Na tą naradę rolniczą przyjechał zastępca kierownika Wydziału Rolnego Komitetu Centralnego. A w Puławach pierwszym sekretarzem podstawowej organizacji partyjnej w IUNG-u, to Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, był pan doktor Krupka. Krupka później był wiceprzewodniczącym prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej. Nie żyje, niedawno zmarł, chyba pięć lat temu. A myśmy obydwaj bardzo dobrze żyli. Jakoś tak mi się z tą inteligencją dobrze układało, dobrze śmy żyli. I mówi tak: ,,Wiesz co? Zrób wszystko, weź przez kogoś tam, przez naszych sekretarzy, dogadaj się, żeby on chciał przyjechał do nas do...