Na strajki w 1980 roku zareagowaliśmy dość pozytywnie. Sam chciałem reformy Partii - Edmund Dąbrowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tutaj w Lublinie przedsiębiorstwa stały, wtedy był pierwszym sekretarzem KW Władysław Kruk, bardzo, że tak powiem, i dobry gospodarz, i dobry organizator. No, to że on był jako człowiek bardzo dobry, to najlepszy dowód, że jak leżał w szpitalu już ciężko chory, to jak się okazało, na tydzień przed śmiercią odwiedził go sam arcybiskup Pylak. Dlatego przyszedł do niego do szpitala i z nim rozmawiał, bo on powiedział, że między innymi dzięki współpracy z nim, dzięki temu sekretarzowi, to on kilkanaście kościołów postawił i zrealizował swoje marzenia, swoje plany. Z tymi strajkami, to myśmy tutaj, ja powiem szczerze, że myśmy zareagowali dość pozytywnie, choćby dlatego, że trzeba było coś zmieniać w działalności administracji, działalności partyjnej. Gierek zrobił dwie rzeczy bardzo przykre i bardzo...